icon

Blogovi i članci

Pa što ne kažeš?

ONO ŠTO SAM HTELA DA VAM KAŽEM,  A TO JE DA…..  No, bolje da se ovde zaustavim, jer  ove reči vode u jednu od najnakaradnijih konstrukcija savremenog srpskog jezika, bolje reći medijskog ili dnevno-političkog jezika.

“ONO ŠTO JE ON PORUČIO, A TO JE DA ĆE referendum biti održan do kraja godine”; “ONO SA ČIM SU SE SVI SLOŽILI, A TO JE DA nema odstupanja od zahteva” – ovakve rečenice slušamo na medijima svakoga dana.

A zašto ne bismo rekli: “Poručio je da će referendum biti održan do kraja godine“; „Svi su se složili da……“? Neki , valjda, misle da će zvučati pametnije ako izgovore ovu rogobatnu konstrukciju. Kakve li zablude! Osim toga što loše zvuči, nema nikakvog jezičkog opravdanja za njenu upotrebu. Naprotiv, gramatički i stilski, rečenica na ovaj način sročena nije ispravna, zato što je nedovršena. Umetnuti deo koji počinje sa “A TO JE…” zahteva nastavak glavnog dela rečenice, koga ovde nema.

Žalosno je kako oni “pametni”, poput političara i onih koji njihove reči prenose, vole da siluju jezik, da ne kažu “narodski”, nego da malo zamrse, ne bi li ispali pametniji i važniji. Izražavanje treba da prati logiku misli i najlepše je rečeno ono što je jasno, precizno,  jednostavno. Zakoni jezika su, za razliku od političara i njihovih ciljeva – VEČNI!