icon

Blogovi i članci

Divljačima, divljačom… teška li si, divljači!

„Ja sam imala susret sa divljači… DIVLJAČIMA … kako se kaže?“, obratila se svojoj drugarici simpatična učesnica popularnog kulinarskog šoua, koji se ovih dana prikazuje na jednoj našoj televiziji. Da li zato što su obe iz Pirota ili zbog nečeg drugog, tek, njena drugarica je (po sistemu „u svakoj šali pola istine“) sa smeškom odgovorila: „Pa ne znam, gramatika, to ja ne znam…“

Inače – da pojasnimo onima koji ne prate šou, trebalo je da u jednoj epizodi učesnici – takmičari u kuvanju, pripreme jelo od divljači lovcima koji su je ulovili. (A zašto mislimo da ovaj rijaliti šou, za razliku od svih drugih, nije loše pratiti, objasnićemo drugom prilikom.) Pored muka koje im je zadala pri samom pripremanju jela, divljač ih je dosta namučila i na jezičkom planu.  Nisu svi grešili u promeni kroz padeže – možda zato što su lukavo izbegli da u priči mnogo koriste ovu reč.  Pored pomenutih učesnica iz Pirota (koje su, po našem skromnom sudu, u ovoj emisiji pokazale mnoge druge kvalitete, te su u nama čak pobudile osećaj tolerancije za nepoznavanje gramatike – naročito u nekim težim slučajevima, kakvim obiluje srpski jezik), nije se proslavio ni član žirija.

On je, i to mnogo samouverenije, u jednom trenutku rekao: „Meni se mnogo sviđa kako se crno pivo slaže sa DIVLJAČOM“.

… Šta reći?

DIVLJAČ je imenica ženskog roda koja se menja kao imenica stvar, na primer:

(TA) DIVLJAČ, (TE)DIVLJAČI, (TOJ) DIVLJAČI,(TU) DIVLJAČ, DIVLJAČI,(TOM) DIVLJAČI, O (TOJ) DIVLJAČI

Gramatika srpskog jezika je u nekim segmentima zaista zahtevna i može zadavati dosta muka. Ima situacija gde se često zamisle i stručnjaci, tako da (osim kada se radi o elementarnim gramatičkim pravilima) treba imati razumevanja čak i za obrazovane ljude – iz drugih profesija.

Na kraju, zato su tu sajtovi poput ovog, čija je misija da, izbegavajući stručne termine i suvoparna objašnjenja, pomogne u rešavanju jezičkih nedoumica.