lektura korektura

Lektura

Ne dopustite da vas poznaju po greškama!

Аko želite da vaš tekst bude gramatički ispravan, ali i da dobro “zvuči”, da svaka reč bude na svom mestu, da nema nepotpunih formulacija, ali ni suvišnih reči, vama je potrebna LEKTURA.

Naravno, ne želite da vaš tekst vrvi od slovnih grešaka, tako da se podrazumeva i KOREKTURA.

Ako ste napisali neko književno delo, scenario za film, ili imate samo početnu verziju teksta bilo koje vrste, koјој je potrebna dorada i jezičko i stilsko usavršavanje, vama je potrebna REDAKTURA.

Šta je LEKTURA? Umesto suvoparnog tumačenja ovog pojma, sa kojim se možete susresti na većini sajtova ove vrste, ponudićemo vam ilustrativan odgovor – kroz primere. Evo jednog:

Nelektorisan tekst

(…) I još nešto što je meni, kao lepa uspomena, ostalo u sećanju. U tom podrumu preko leta je bila “debela” hladovina, izuzetno prijatno i lepo, ma jednostavno boraviti tu uvek je bila milina. A najlepše mi je tu bilo baš leti kada su velike vrućine, pa kada se ja i moj otac vratimo sa kupanja iz Morave, a on onda na zemljanom podu prostre neke stare čerge, pa na njima legnemo da malo odspavamo, odmorimo se i uživamo. I kada se danas prisećam svega toga, čini mi se da mi je tu bilo lepše i udobnije nego sada sa klimom u sobi i na francuskom krevetu. Tu lepotu, tu toplotu i milinu koju sam tada osećao, nikada i nigde posle toga nisam mogao da doživim i osetim. Da li se ja u tome varam ili je stvarno tako, ne znam ni ja sam?

lektura tekst

Lektorisan tekst

(…) Još nešto mi je, kao lepa uspomena, ostalo u sećanju. U tom podrumu preko leta je bila “debela” hladovina, izuzetno prijatno i lepo. Jednostavno, uvek je bilo milina boraviti tu, a najlepše je bilo leti, kada su velike vrućine. Tako, kada se moj otac i ja vratimo sa kupanja na Moravi, a on na zemljanom podu porstre neke stare čerge,pa tu legnemo da se odmorimo , uživamo ili malo odspavamo… I kada se danas prisećam svega toga, čini mi se da mi je tu bilo lepše i udobnije nego sada, sa klimom u sobi i na francuskom krevetu. Lepotu i milinu koju sam tada osećao nigde i nikada kasnije nisam mogao da osetim i doživim. Da li se varam ili je stvarno tako – ne znam ni sam.

Lektura, kako se vidi u primeru, nije samo ispravljanje gramatičkih grešaka, već i jezičko-stilskih (prva rečenica je nepotpuna, jer je, neopravdano, upotrebljena odnosna zamenica što, koja zahteva produžetak rečenice, u smislu: nešto što je meni ostalo u sećanju jeste…) i stilskih grešaka (gomilanje istih reči: tu lepotu, tu milinu, ili Da li se ja varam…. ne znam ni ja sam).Što se tiče poslednje rečenice, ona je potpuno suvišna, ali bi njeno brisanje podleglo – REDAKTURI. Dakle, ako radimo samo lekturu teksta, ispravljamo autorske gramatičke i stilske greške, dok u redakturi idemo korak dalje: brišemo nepotrebne delove teksta, menjamo delove teksta, ubacujemo ili menjamo naslove, podnaslove i slično…

Pošaljite nam dokument za lekturu

Znamo koliko je vaš tekst važan i želimo da se pobrinemo da se prikažete u najboljem svetlu. Naš tim iskusnih lektora je tu da vam pomogne u ispravljanju gramatičkih grešaka, stilskih nesavršenosti i osigura da vaše reči zasijaju.

Pošaljite svoj dokument putem forme. Naši stručnjaci će ga pažljivo pregledati i unaprediti. Bez obzira na to da li je reč o eseju, poslovnom izveštaju ili književnom delu, mi ćemo se postarati da svaka reč bude besprekorno napisana.

  Podržani formati: PDF, doc, docx, txt

  Zakači fajl

  Max file size 24MB.

  REFERENCE

  Kvalitet usluge garantuje, pored stručnosti (diplomirani filolog za srpski jezik i književnost), i čitav niz lektorisanih naslova – publikacija, knjiga, časopisa. Među njima su naslovi:

  „Praktikum iz farmakologije, grupa autora, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, 2012, „Akutni koronarni sindrom“, Klinika za kardiovaskularne bolesti, Klinički centar Niš, 2008,

  i jos niz monografija o ustanovama kulture, zbornika radova iz medicine i drugih oblasti.

  u paukovoj mrezi

  „U paukovoj mreži“, Branislav Miltojević, „Narodna knjiga – Alfa“, 2006

  ko je ko u YU podzemlju

  „Ko je ko u YU podzemlju“, Marko Lopušina, „Zograf“, 2000

  o deci i roditeljima

  „O deci i roditeljima“, Ksenija Kondić, Snežana Vidanović, Filozofski fakultet u Nišu, 2011

  KOVANLUCKA ZVONA

  „Kovanlučka zvona – Sećanje na Prvoslava Lalića“, „Punta“, 2005

  CAROBNJACI IZ NISA

  „Čarobnjaci iz Niša“, Slobodan Krstić, Pozorište lutaka Niš, Niški kulturni centar, 2000

  palilula

  „Niška Palilula“, Jovica Vasić, Gradska opština Palilula Niš, 2011